Noord-Nederland, een regio vol potentie en veerkracht, laat haar stem horen in de aanloop naar de Europese
verkiezingen van 2024.
Noord-Nederland pleit voor flexibiliteit in nationale en Europese regelgeving, zoals binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de Boer-tot-Bordinitiatieven. Dit stelt boeren in staat om bedrijfsspecifieke maatregelen te nemen die optimaal gebruik maken van regiospecifieke omstandigheden, terwijl Europese doelen worden bereikt.
Wat vragen wij van u?
- Flexibiliteit in de nationale en Europese regelgeving binnen het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en de Boer-tot-Bordinitiatieven. De maatregelen om de Europese doelen te bereiken, moeten bedrijfsspecifiek ruimte bieden aan boeren om optimaal gebruik te maken van regio specifieke omstandigheden.
- Het stimuleren van innovatie die alleen kan worden gerealiseerd door samenwerking tussen boeren, kennisinstellingen en overheden op regionaal, nationaal en Europees niveau. Om deze innovatie en verduurzaming te realiseren is (beleids- en financierings)ruimte nodig om een transitie op gang te brengen vanuit de overheid waarbij boeren en aanverwante organisaties worden gestimuleerd om versneld stappen te zetten.
- Om de krachten van de regio’s te benutten bij het uitwerken van de Green Deal én het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2027. Wij hebben de mogelijkheid om nieuwe initiatieven zoals koolstoflandbouw een succes te maken. Zo maken we in Noord-Nederland Europa samen de transitie naar een circulaire, natuurinclusieve economie.
Wat gebeurt er in Noord-Nederland?
Twee derde van het landoppervlak in Noord-Nederland is in gebruik voor landbouw. De productiviteit van onze agrarische sector en de ontwikkeling van kennis en wetenschappelijke innovatie draagt bij aan voedselzekerheid en voedselkwaliteit over de hele wereld. Ook is de landbouwactiviteit van groot belang voor de leefbaarheid en het beheer van het landschap van grote delen van Noord-Nederland. Daarom werkt onze regio vanuit verschillende aspecten aan duurzaamheid: we bevorderen gezond voedsel van een gezonde bodem voor gezond leven en werken in onze regio en de rest van Europa.
Voedselzekerheid over de hele wereld moet worden gehandhaafd voor een groeiende bevolking. Onze boeren moeten kunnen werken in omstandigheden die hen in staat stellen duurzaam economisch rendement te halen uit hun productie. Daarom is onze regio een voorstander van de Europese Green Deal en de Farm-to-Fork-strategie, én is onze regio een belangrijke factor om de doelen uit deze strategieën te bewerkstelligen. Deze Europese ambities sluiten goed aan bij de duurzaamheidsdoelen vanuit het Nationaal Programma Landelijk Gebied. In Noord-Nederland willen we het behalen van deze doelen combineren met het werken aan een landbouw die bijdraagt aan een gezonde en duurzame leefomgeving, waardevolle grondstoffen voortbrengt en daardoor verzekerd is van een goed toekomstperspectief (Top Voedsel uit een Rijk Landschap).
De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen hebben een Regio Deal met het ministerie van LNV om te werken aan ‘Natuurinclusieve landbouw’. In acht Noord-Nederlandse gebieden opereren boeren onder verschillende omstandigheden en uitdagingen (zoals grondsoort, beschikbaarheid grondwater, en oxidatie van veengebieden).
Het doel van deze gebiedsgerichte aanpak is om iedere grondgebruiker of agrariër een handelingsperspectief te bieden afgestemd op de natuurlijke uitdagingen in hun omgeving. Het gaat daarbij om perspectief voor de realisatie van natuur inclusieve landbouw die past in dat gebied.
Wat draagt dit bij aan Europese doelstellingen?
In het Noorden lopen diverse initiatieven die bijdragen aan de Europese doelstellingen. Een voorbeeld daarvan is het project ‘Fascinating’ (afkorting van ‘Food Agro Sustainable Circular Nature Technology in Groningen’). Dit is een open innovatieprogramma dat agrarische bedrijven, kennisinstellingen en samenleving met elkaar verbindt en de eiwittransitie naar plantaardige eiwitten versnelt. Samen werken we aan een kringlooplandbouw die de natuur respecteert en daardoor gezonde voeding en gezonde opbrengsten combineert. Alle aspecten van de gehele keten nemen we daarbij in ogenschouw. Dit systeem leidt tot een nieuw verdienmodel voor boeren en draagt bij aan een gezonde bodem, nuttige toepassing van reststromen, versterking van de biodiversiteit en gezonde voeding.
Onze boeren verkeren in een unieke positie om door middel van koolstoflandbouw bij te dragen aan het vastleggen van koolstof in de bodem. Via programma’s als ‘Valuta voor Veen’ vindt de transitie naar CO2-opslag in de bodem in onze regio al plaats. We streven naar koolstofopslag door een combinatie van maatregelen, zoals niet-kerende grondbewerking, gebruik van groenbemesters, verbeterde vruchtwisseling, achterblijvende gewasresten en akkerrandbeheer. Ook de teelt van vezelgewassen in onze regio draagt bij aan doelstellingen gericht op het verduurzamen van de bouw. Naast het verduurzamen van de gangbare landbouw helpt onze regio boeren om de omslag naar biologische landbouw te maken.
Wat levert het op?
- Landbouw die rekening houdt met de unieke omstandigheden van elke boer
- Een ecologische én economisch duurzame landbouw
- Voedselzekerheid door een sterke positie voor Europese boeren in de voedselketen
Benieuwd naar onze inzet op andere thema's? U vindt onze volledige Europese verkiezingsinzet hier.