SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

Ambities regeerprogramma vragen om investeringen in de regio

Ambities regeerprogramma vragen om investeringen in de regio

Noord-Nederland verwacht navolging van het kabinet op de plannen die tijdens Prinsjesdag zijn gepresenteerd. Hoewel de regio net als in de reactie op het regeerprogramma voorzichtig tevreden is met de aandacht en erkenning voor belangrijke onderwerpen zoals infrastructuur en regionale ontwikkeling, blijft aandacht voor de financiële invulling en uitvoering noodzakelijk.  Daarnaast is Noord-Nederland teleurgesteld over het gebrek aan aandacht en middelen voor de circulaire economie, een cruciaal onderdeel van de groene transitie dat meer actie en financiering vereist.

Elke Regio Telt   

Het kabinet benadrukte in de Troonrede de waarde van het rapport ‘Elke Regio Telt’ als belangrijk uitgangspunt voor beleidsvorming. Noord-Nederland verwelkomt de ambities om serieus werk te maken van langetermijninvesteringen in woningbouw, infrastructuur en economische ontwikkelingen in samenwerking met de regio.  

Op Prinsjesdag werd echter duidelijk dat het kabinet voor deze ambities vooralsnog put uit bestaande financiële middelen. Noord-Nederland roept op dat dit niet mag leiden tot een afzwakking van de gestelde ambities. 

Jetta Klijnsma, voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland: “In de Troonrede kwam het belang van ruimte voor de kwaliteiten van elke regio naar voren. Toch lijkt het kabinet in de begroting nog niet structureel extra te investeren om de regionale verschillen te verkleinen.  Nederland kan dit zich niet veroorloven. Noord-Nederland zal scherp toezien op de uitwerking van het regeerprogramma op dit punt.” 

Deltaplan Noordelijk Nederland

Het kabinet richt zich in de Troonrede op het versterken van het fundament van Nederland en het verbinden van mensen. Als voorbeeld van het ontwikkelen van nieuwe infrastructuur buiten de Randstad wordt de Nedersaksenlijn genoemd.  

Naast de Nedersaksenlijn maken de realisatie van de Lelylijn en de verbetering van het bestaand spoor onderdeel uit van het Deltaplan Noordelijk Nederland. De regio kijkt dan ook met belangstelling uit naar het najaarsoverleg met het Rijk om tot overeenstemming te komen over de financiering en de realisatie hiervan. Het Deltaplan biedt economische, maatschappelijke en innovatieve kansen voor heel Nederland. 

Gedeputeerde Matthijs de Vries, portefeuillehouder bereikbaarheid en mobiliteit Noord-Nederland: “We zijn positief over de aandacht voor regionale verbinding zowel vorige week in het regeerprogramma als vandaag met de verwijzing naar de Nedersaksenlijn in de Troonrede. Dit zien wij als de opmaat voor het maken van concrete afspraken met het Rijk over de bereikbaarheid van de regio.”

Groene groei moet circulair

Circulaire economie is cruciaal voor de verduurzaming van de industrie en het bevorderen van groene groei. De focus van het kabinet op de circulaire economie is echter onvoldoende, in zowel het regeerprogramma als de rijksbegroting. Noord-Nederland neemt daarom het initiatief om op zowel nationaal als Europees niveau een leidende rol te spelen, zodat Nederland kritieke grondstoffen zo veel mogelijk kan blijven behouden. Daarnaast wil de regio met kennis en expertise een bijdrage leveren aan de nieuwe agenda van de Europese Commissie. Met het European Circular Innovation Valley streeft Noord-Nederland naar een veerkrachtige economie. Daarmee maakt de regio niet alleen de maatschappij en bedrijven toekomstbestendig, maar levert het ook een bijdrage aan een groene transitie.