SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

Connecting Europe Days 2024

Connecting Europe Days 2024

Ruim 2500 mensen uit de EU en daarbuiten kwamen deze week bijeen in Brussel voor de Connecting Europe Days: een groot Europees transportevenement dat in het kader stond van de herziening van het Trans-Europese Transport Netwerk (TEN-T) en het belang van slimme, duurzame en veerkrachtige verbindingen binnen én tussen lidstaten. Noord-Nederland kon met haar grote ambities op mobiliteit uiteraard niet ontbreken… 

Tijdens de Connecting Europe Days komen vertegenwoordigers van de Europese instellingen bijeen om in gesprek te gaan met nationale en regionale bestuurders en politici, financiële instellingen en vertegenwoordigers namens de industrie. Het biedt regio’s ook de kans om succesvolle voorbeelden van grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten te tonen aan het Brusselse publiek. Zo was het Europese ‘Flagship project’ Wunderline met een eigen stand goed vertegenwoordigd. Ook is deze week gebruikt om, zowel ambtelijk als bestuurlijk, te investeren in relaties met internationale netwerken zoals de CPMR Noordzeecommissie en het STRING netwerk.

Het evenement komt op een bijzonder moment: na een proces van bijna drie jaar wordt de herziening van het TEN-T netwerk naar verwachting op 24 april afgerond. Tijdens die allerlaatste plenaire sessie van het Europees Parlement wordt gestemd om het onlangs bereikte akkoord goed te keuren. Zodra de verordening definitief is, zal de blik worden gericht op het voltooien van de verbindingen die onderdeel uitmaken van het netwerk. Zo ook de aanleg van de Lelylijn, die de Europese beleidsmakers willen toevoegen aan het netwerk. (Door vele aanwezigen werd dan ook gepleit voor méér investeringen in het Europese netwerk. Deze investeringen zullen moeten worden gedaan vanuit het huidige en toekomstige Europese transportbudget (Connecting Europe Facility) én door lidstaten zelf.

Tijdens een Nederlandse meet & greet van RVO ontmoette Nederlandse deelnemers aan de Connecting Europe Days elkaar. Herald Ruijters, een vertegenwoordiger van de Europese Commissie (DG Move), noemde daarbij in het bijzijn van Minister Mark Harbers het belang van toekomstgerichte nationale investeringen in een corridor via Noord-Nederland naar Bremen, Hamburg en Kopenhagen. Een boodschap die onze regio van harte kan onderschrijven!