SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

Europese Commissie presenteert werkprogramma 2025

Europese Commissie presenteert werkprogramma 2025

Vandaag heeft de Europese Commissie het werkprogramma voor 2025 gepresenteerd, waarmee een vooraankondiging is gedaan van de belangrijkste voorstellen die we dit jaar vanuit Brussel kunnen verwachten. 2025 is het eerste jaar waarin de nieuwe Europese Commissie invulling geeft aan deze jaarlijkse traditie. Er is, ook vanuit onze regio, reikhalzend naar dit moment uitgekeken. De nieuwe Europese Commissie, opnieuw onder leiding van Ursula von der Leyen, zal aan het begin van deze ‘regeerperiode 2024-2029’ de kaders stellen voor het beleid dat de komende jaren zal worden uitgestippeld. En dat is voor onze regio hartstikke relevant!

Financiële kaders

Allereerst zal een voorstel worden gedaan om de financiële kaders van het Europese beleid voor de komende jaren vast te stellen. Binnen deze kaders wordt regionaal- en cohesiebeleid vormgegeven, maar ook o.a. het Europese landbouw beleid. Vandaag werd alvast een routekaart naar een nieuw MFK gepresenteerd: daaruit blijkt dat het nieuwe MFK voor elk land een plan zal bevatten met belangrijke hervormingen en investeringen, ontworpen en uitgevoerd in samenwerking met nationale, regionale en lokale autoriteiten. Noord-Nederland zal uiteraard ingaan op de uitnodiging van de Europese Commissie om dit samen vorm te geven.
 

Ook andere beleidsterreinen waarop Noord-Nederland actief is in Brussel, zoals energie, circulaire economie en mobiliteit, worden sterk beïnvloed door de manier waarop de Europese meerjarenbegroting wordt vormgegeven. Een eerste voorstel hiervoor zal rond de zomer worden gepresenteerd. Dan zullen we meer weten over de plannen die de Europese Commissie heeft met bestaande programma’s zoals het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Just Transition Fonds, het Europees Sociaal Fonds+, innovatieprogramma’s zoals Horizon Europe en nog veel meer. Dit heeft dan ook directe impact op bijv. de Noord-Nederlandse arbeidsmarkt, op de kansen voor bedrijven om aanspraak te maken op financiering voor innovatieve projecten, op inkomenssteun voor boeren, etc. Het is voor ons dan ook van groot belang dat regionale en lokale overheden een rol blijven spelen als verbinder tussen het regionale ecosysteem en de Brusselse instellingen.

Beleid

Gaat het werkprogramma van de Europese Commissie dan alleen over geld? Nee. Ook krijgen we een steeds beter beeld van het beleid dat de komende jaren zal worden gevoerd. Zo wordt op korte termijn de ‘Clean Industrial Deal’ gepresenteerd: een meerjarenplan om de traditionele energie-intensieve industrieën en opkomende sectoren voor schone technologie van de EU te stimuleren. Of kort gezegd: om de Europese economie niet enkel te verduurzamen, maar ook concurrerend te maken met andere wereldeconomieën. Deze Clean Industrial Deal richt zich op onder meer energieprijzen en energiezekerheid, op hergebruik, kritieke grondstoffen en op vaardigheden.

Wij werken mee!

Mede daarom heeft onze regio reeds concrete ideeën gedeeld met leden van de nieuwe Europese Commissie, waaronder Wopke Hoekstra. Onze ambitie is dan ook om de komende vijf jaar met deze nieuwe Europese Commissie én het nieuwe Europese Parlement te blijven samenwerken. Onze inbreng voor de Clean Industrial Deal is te vinden via deze link. Samen zorgen we voor Europees beleid dat zo goed mogelijk kan worden uitgevoerd in de regio!