Maart in Beeld: Gesprekken in Brussel benadrukken het belang van sterke regio’s in Europa
Maart was een drukke maand voor het Noorden in Brussel: er vonden tal van gesprekken plaats tussen bestuurders uit Noord-Nederland en Europese beleidsmakers, waaronder Europarlementariërs, kabinetsleden van Eurocommissarissen en topambtenaren van de Europese Commissie. Tijdens deze gesprekken stond de cruciale rol van de regio in de verschillende transities die de EU wil voltooien centraal, met een focus op de thema’s landbouw, innovatie, energie en mobiliteit.
Er werd onder andere gesproken met Gijs Schilthuis van de Europese Commissie, DG AGRI, over de nieuwe Europese visie op landbouw en voedsel, waarbij het belang van een veerkrachtige en duurzame landbouw in regio’s zoals Noord-Nederland werd benadrukt. Daarnaast waren er afspraken met Tom Berendse (Europarlementariër CDA) en Anouk van Brug (Europarlementariër VVD), die onder andere zorgen deelden over de beperkte rol van provincies en gemeenten in de nieuwe MFK-voorstellen, en spraken over hun rol met betrekking tot de Clean Industrial Deal en de potentiële rol van de regio’s hierin. Met Lara Wolters (Europarlementariër PvdA) werd gesproken over de rol van regionale hubs voor de strategische autonomie van Europa en mobiliteit, in de vorm van het Deltaplan, als onderdeel van brede welvaart.
Wat is het Meerjarig Financieel Kader (MFK)?
De Europese Commissie zal in juli 2025 een concreet voorstel van een nieuw Meerjarig Financieel Kader (MFK) presenteren. Het MFK is de meerjarenbegroting van de Europese Unie, die bepaalt hoeveel geld de EU over een periode van zeven jaar kan uitgeven en waar dat geld aan wordt besteed. Deze begroting wordt vastgesteld door de EU-lidstaten en het Europees Parlement, en vormt de basis voor jaarlijkse uitgavenplannen.
Verder waren er ontmoetingen tussen bestuurders en Herald Ruijters (Europese Commissie, DG MOVE) over de kansen voor Noord-Nederland in het kader van grensoverschrijdende infrastructuur. Met Han ten Broeke (kabinetschef van Wopke Hoekstra, DG Climate) werd uitvoerig gesproken over de Clean Industrial Deal en het komende Commissie beleid met betrekking tot klimaatactie en de relevatie voor regio’s.
Een rode draad in de gesprekken was het belang van een goede regionale inbedding van Europees beleid en financiering. Noord-Nederland presenteerde zich daarbij als een regio met concrete oplossingen en ambities, van duurzame landbouw en circulaire economie, tot grensoverschrijdende infrastructuur en defensiegerelateerde investeringen.
Ook werd aandacht gevraagd voor projecten zoals het Deltaplan en initiatieven op het gebied van strategische autonomie, waarbij de regio een cruciale rol kan spelen. Verschillende Europarlementariërs en commissievertegenwoordigers spraken hun waardering uit voor de proactieve opstelling van de regio en gaven aan graag verdere samenwerking te verkennen.
De ontmoetingen in Brussel markeren een belangrijke stap in het verder versterken van de positie van Noord-Nederland binnen Europa. De komende tijd wordt benut om deze gesprekken een vervolg te geven – zowel in Den Haag als in Brussel.