Noordelijk Nederland: Sterk, verbonden en onmisbaar voor de toekomst van Europa
De toekomst van Europa wordt op dit moment bepaald en Noord-Nederland wil daar een constuctieve rol in blijven spelen. In juli 2025 presenteert de Europese Commissie een nieuwe langetermijnbegroting. Als regio is het nu extra belangrijk om te laten zien hoe Noord-Nederland bijdraagt aan Europese doelen op het gebied van energie, circulariteit, landbouw en mobiliteit – en waarom blijvende investeringen in de regio essentieel zijn voor de toekomst van Europa.
Alle ogen zijn erop gericht: de Europese Commissie zal in juli 2025 een concreet voorstel van een nieuw Meerjarig Financieel Kader (MFK) presenteren. Het MFK is de meerjarenbegroting van de Europese Unie, die bepaalt hoeveel geld de EU over een periode van zeven jaar kan uitgeven en waar dat geld aan wordt besteed. Deze begroting wordt vastgesteld door de EU-lidstaten en het Europees Parlement, en vormt de basis voor jaarlijkse uitgavenplannen.
De in februari gepresenteerde 'Roadmap naar een nieuw MFK' van de Europese Commissie bevat plannen om Europese uitgaven meer te centraliseren en te simplificeren. Eén van de ideeën is om te werken met één plan voor elke Europese lidstaat.
Niet alleen lidstaten, maar ook regio’s als Noord-Nederland moeten stevig verankerd blijven in de Europese agenda. Regio’s zijn niet alleen van belang voor de nationale en Europese economie, maar speelt ook een sleutelrol in de energievoorziening, innovatie en infrastructuur van Europa. Noord-Nederland is een verbinder – tussen stedelijke en landelijke gebieden, tussen Nederland en Duitsland en tussen regionale initiatieven en Europese beleidsdoelen.
Noord-Nederland als innovatieve koploper
Waterstof
Noord-Nederland heeft zich ontwikkeld tot dé waterstofregio van Europa, waar industrie, kennisinstellingen en bedrijven samenwerken aan grootschalige toepassingen van groene waterstof. De regio biedt niet alleen een sterke infrastructuur voor productie, opslag en transport, maar stimuleert ook de industriële toepassing van waterstof als duurzame energiebron.
Een voorbeeld hiervan is Waterstof Werkt (Groningen), een programma waarin onderwijsinstellingen en bedrijven samenwerken om een doorlopende leerlijn voor waterstofonderwijs te realiseren. Van mbo tot post-initieel niveau worden studenten en professionals opgeleid voor banen in de waterstofeconomie, essentieel voor de groei van deze sector.
H2 Drive (Drenthe) is een project waarin een elektrolyser wordt ingezet om overtollige zonne-energie om te zetten in groene waterstof. Deze waterstof wordt gebruikt om zwaar transport, zoals tractoren en vrachtwagens, emissievrij te laten rijden, waarmee de industrie en mobiliteitssector verder kunnen verduurzamen.
Circulaire economie
Noord-Nederland is daarnaast ook koploper in de circulaire economie. Door bedrijven, kennisinstellingen en overheden te verbinden, versnellen we de transitie naar een circulaire economie en ontwikkelen we nieuwe verdienmodellen die zowel duurzaamheid als economische groei bevorderen. De kracht van het Noorden ligt hierbij in de integrale aanpak: van circulair bouwen en hergebruik van plastics tot duurzame textielinnovaties. De regio biedt ruimte voor experimenten en pioniert in de ontwikkeling van een circulair ecosysteem zonder vast te zitten in geografische of functionele beperkingen.
Door initiatieven zoals Bouwurk (Friesland) laat Noord-Nederland zien hoe circulair bouwen in de praktijk wordt gebracht. Dit experimentele bouwwerk, dat in 2025 verrijst in Leeuwarden, is een innovatief voorbeeld van biobased en hergebruikte materialen en toont hoe een circulair ecosysteem kan bijdragen aan een duurzame toekomst. Het project integreert draagvlak, materiaalontwikkeling en hergebruik en symboliseert de bottom-up aanpak van de regio.
Landbouw
De onlangs gepresenteerde Visie voor Landbouw en Voedsel van de Europese Commissie en de herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2028-2034 maken dit een cruciaal moment om richting te geven aan de landbouw van de toekomst. Noord-Nederland pleit voor een Europese strategie die voedselzekerheid, innovatie en concurrentiekracht combineert. Daarbij is het essentieel om de kennis en ervaring van boeren te benutten en in te zetten op duurzame productiemethoden die de biodiversiteit bevorderen en de milieu-impact minimaliseren.
De regio is een proeftuin voor innovatieve landbouwpraktijken die de balans tussen natuur en economie versterken. Dit wordt onder meer zichtbaar in het programma Fascinating (Groningen), waar kennisinstellingen, boeren en industrie samenwerken aan nieuwe productiemethoden en duurzame gewassen. Dit programma onderzoekt hoe kringlooplandbouw en innovatieve verwerkingsmethoden kunnen bijdragen aan een landbouwsector die toekomstbestendig en economisch robuust is.
Mobiliteit
Een goed verbonden Noord-Nederland is cruciaal voor economische ontwikkeling, leefbaarheid en samenwerking binnen Nederland en Europa. De regio heeft sterke potentie als logistiek knooppunt, maar kampt nog met beperkte spoorverbindingen. Het Deltaplan Noordelijk Nederland bundelt investeringen in de Lelylijn, Nedersaksenlijn en de verbetering van het bestaande spoor om de regio beter te verbinden met de Randstad, Noord-Duitsland en Scandinavië.
Het Deltaplan Noordelijk Nederland is een ambitieuze mobiliteitsstrategie waarin de regio samenwerkt met het Rijk aan betere en toekomstbestendige verbindingen. De realisatie van deze investeringen versterkt Noord-Nederland als onderdeel van de nationale en Europese infrastructuur. Het Deltaplan is een kans om mobiliteit als aanjager van brede welvaart en duurzame groei te benutten. Noord-Nederland is klaar om bij te dragen aan een sterk en verbonden Europa – nu is het tijd om samen met het Rijk de volgende stappen te zetten.
Ticket to Connect
Op dinsdag 25 maart 2025 brengt Sterk Noord-Nederland vertegenwoordigers uit de regio in contact met Europese beleidsmakers in Brussel tijdens ons netwerkevent A Ticket to Connect. Middels interactieve walk-in showcases belichten we tijdens een uitgebreide netwerkborrel in de prachtige Bibliotheek Solvay vier belangrijke pijlers van Noord-Nederlandse inzet in Europa: Energie, Circulaire economie, Landbouw en Mobiliteit. We laten zien hoe onze Noord-Nederlandse initiatieven bijdragen aan de groene transitie, economische concurrentiekracht en duurzame ontwikkeling van Europa.