SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

Regio's aan zet: Noord-Nederland zet koers uit voor de toekomst van Europa

Regio's aan zet: Noord-Nederland zet koers uit voor de toekomst van Europa

Een grote Noord-Nederlandse delegatie was deze week aanwezig in Brussel voor de Europese Week van Regio's en Steden, een waardevol platform voor regio's zoals Noord-Nederland om bij te dragen aan de koers van de Europese Unie.  De EWRC biedt de kans om onze regionale stem in Brussel te versterken en aan te tonen hoe onze regio Europa kan helpen strategische doelstellingen te behalen. Dé uitgelezen kans om in contact te komen met Europese instellingen, inzichten te delen en onze invloed te vergroten op beleidsgebieden die van invloed zijn op regionale ontwikkeling.  

Het belang voor regio's om van zich te laten horen is groter dan ooit. Met de komst van de nieuwe Europese Commissie, die naar verwachting in december aantreedt, komen de Europese plannen voor de komende vijf jaar steeds meer aan het licht. Die plannen zullen naar verwachting de verhoudingen tussen Europese instanties, haar lidstaten én de regio's flink opschudden. Wijzigingen in het cohesiebeleid, ingericht om de concurrentiekracht en de werkgelegenheid in de regio te vergroten, kunnen een grote impact hebben op de rol die regio's spelen bij het tot stand komen en de uitvoering. Noord-Nederland laat daarom in die discussie duidelijk van zich horen. 

Noord-Nederland zet de toon tijdens inhoudelijk evenement 

Uiteenlopende thema's onderstrepen waarom het belangrijk is dat regio's als Noord-Nederland een eigen rol en stem hebben in Europa. Tijdens het Noord-Nederlands evenement voor bestuurders en ambtenaren stonden vertegenwoordigers van de Europese Commissie ons daarom te woord over energie, digitalisering, transport en circulaire economie. Onze boodschap: regio's zijn cruciaal om de belangrijkste Europese en internationale uitdagingen het hoofd te bieden. En Noord-Nederland loopt hierin op meerdere gebieden voorop.  

Hydrogen Valleys 

In een interview met Rosalinde van der Vlies van het Directoraat-generaal Onderzoek en Innovatie kwam de rol van Hydrogen Valleys aan bod. Dat is een regio die waterstof produceert, opslaat en gebruikt, met als doel de lokale economie en het gebruik van waterstof te versterken. Er is een nieuwe strategie in ontwikkeling waarin de rol van Hydrogen Valleys leidend is in de ontwikkeling van een waterstofeconomie. Noord-Nederland heeft hierbij, als eerste Hydrogen Valley in Europa, een speciale rol en de Europese Commissie is actief op zoek naar onze bijdrage.  

Mobiliteitsrol 

Eddy Liegeois, adjunct-directeur-generaal van DG MOVE, duidde in een tweede gesprek over mobiliteit de belangrijke rol die Noord-Nederland kan vervullen als toegangspoort tussen West- en Noord-Europa binnen het Europese transportnetwerk. Daarvoor is een goede samenwerking tussen onze regio en het Rijk cruciaal, bijvoorbeeld om de Lelylijn te realiseren. Ook benadrukte de Europese Commissie dat gebrek aan durf en besluitvorming funest kunnen zijn voor die ambities. 

Circulair Europa 

Aurel Ciobanu-Dordea, Directeur Circulaire Economie bij de Europese Commissie, gaf aan hoe belangrijk het is om regio’s te betrekken bij de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. Circulariteit krijgt een steeds belangrijkere rol in de EU. Maar de circulaire werkelijkheid en transitie vinden plaats in gemeenschappen, Aurel gaf een duidelijk signaal dat de EU juist regio's nodig heeft om de Europese transitie naar een circulaire werkelijkheid vorm te geven - méér dan lidstaten alleen. Het zijn regio’s die kunnen helpen bij het creëren van vraag naar producten en bij grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van CE. 

Digitalisering 

Malgorzata Nikowska, afdelingshoofd DG CONNECT, besprak de rol van de Europese Commissie in digitalisering en AI. DG CONNECT bevordert beleid rond kunstmatige intelligentie om digitale transformatie te stimuleren binnen publieke sectoren en industrieën. Nikowska moedigde regio's aan om deel te nemen aan Europese digitale innovatiehubs (EDIH's) voor toegang tot expertise en middelen. Ze benadrukte dat Noord-Nederland AI kan integreren in hun Smart Specialization Strategies (S3), afgestemd op lokale industrieën, om innovatie te stimuleren en de concurrentiepositie te versterken. 

Versterking van de banden binnen en buiten Brussel

Naast een inhoudelijke sessie zijn ook door individuele gesprekken, evenementen en borrels met de Europese Commissie, Permanente Vertegenwoordiging, Huis van de Nederlandse Provincies en vele andere internationale stakeholders de contacten tussen onze regio en Brussel verstevigd. Hierop bouwen we voort om de komende jaren actief mee te helpen bij het vormgeven van nieuw Europees beleid. 

Noord-Nederland sloot een succesvol EWRC af met een netwerkdiner en een levendige borrel in Scott's Bar. Het diner en de borrel waren een fantastische kans om in contact te komen met beleidsmakers en regionale leiders om onze toewijding aan regionale ontwikkeling en invloed in Europa te benadrukken.